top of page
  • Szerző képecsiszkanoemi

Hogyan ne veszítsük el a józan eszünket?



1. Ne nézz túlságosan sokáig előre! „Mi lesz velünk, ha még júniusban is...?” A jelenlegi állapotunkban teljesen mindegy, mi lesz júniusban.

Ezt a hetet kell túlélni. A kis időtartamokra fókuszálj!


2. Ne ugrálj a negatív gondolataid között! „Elvesztem a munkám és még beteg is lehetek, nem beszélve arról, hogy…”

Így teljesen apatikus és cselekvőképtelen leszel, mert megbénít a tudat, hogy mennyi veszély leselkedik rád.

Maradj a realitás talaján! Tedd helyre a gondolataidat és józanítsd ki magad! Egyáltalán nem biztos, hogy így lesz. Gondold át, mennyi esélye van annak, hogy a legrosszabb verzió történik meg. Vedd észre, ha túlzol és katasztrofizálsz!


3. Ne kérőddzél a negatív gondolatokon! „Ha elvesztem a munkám, akkor megsemmisülök, már soha nem fogok találni, és annak az lesz a következménye, hogy…”

Teljesen be lehet pörögni ebbe a spirálba.

Vedd számba azt, hogy mennyi mindent éltél már túl az életedben, és mennyi rossz helyzetből másztál ki saját erőből!


4. Ne veszítsd el a humorérzéked! Ne savanyodj bele a helyzetbe!

Nézd magad kívülről, tudjál nevetni magadon és a helyzet abszurditásán! Nevess a barátaiddal azon, hogy néztek ki a melegítőben heverészve, miközben video-chateltek. Rendezzetek közös vacsorát skype-on!


5. Ne akarj mindenben tökéletes lenni! „Most aztán mindent kitakarítok, megírom a kisdoktorimat, a gyerekeimnek mindig higgadt szülője, a páromnak mindenre odafigyelő társa leszek, és minden nap társasjátékozunk.”

Legyél megengedő és türelmes magaddal! Ha kimerülsz, egyre nehezebb egyensúlyban maradnod!

Írj le minden nap egy dolgot, amire aznap büszke vagy, hogy jól csináltál! Már az is pozitív dolog lehet, hogy aznap csak egyszer veszítetted el a fejed.


6. Ne akarj mindig higgadt maradni! (Mert most erősnek kell lenni, példát kell mutatni a gyerekeknek. Ha én nem, akkor ki…?)

Borulj ki nyugodtan! Fakadj ki valakinek! Lehet eleged néha mindenkiből és mindenből! Kiabálj és hisztizz!


7. Ne hanyagold el magad! Olyan helyzetben vagyunk, ami túlterheli a lelki és testi immunitást. Jelenleg egy gőzmozdony vagy, amire rácsatoltak még 50 kocsit. Ha nem kapsz üzemanyagot, ki fogsz fulladni!

Törődj magaddal! Végezz minden nap valamilyen testmozgást, még a helyben futás is jobb, mint a helyben ülés. Szánjál minden nap csak magadra időt, akkor is, ha most lehetetlennek is látod. Vonulj el kicsit, töltődj fel, ha nincs más lehetőséged, akkor a fürdőszobában! Találd ki, mire van leginkább szükséged ahhoz, hogy tovább tudj működni.

Az sem árt, ha megtanulsz alapszinten relaxálni. És tanítsd meg a gyerekeidet segíteni! (ha eddig még nem tetted meg…)


8. Ne csak a magad problémái körül pörögj!

Segíts másoknak!

Ennek dupla haszna van: a másik embernek is jót teszel, és magadnak is: jó érzés a törődés, mellesleg eltereli a figyelmet saját magadról.


9. Ne maradj magányos!

Vedd fel a kapcsolatot olyan barátaiddal, akikkel régen nem beszéltél! Csatlakozz facebook-csoportokhoz! Szervezz virtuális programokat!

Ha szükséged van rá, kérj szakembertől segítséget! Sok önkéntes segítő ajánlotta fel szolgáltatásait ezekben a nehéz időkben.


10. Ne ess szét! Ne maradj pizsamában! Ne maradjon bevetetlenül az ágy!

Legyen struktúra az életviteledben, hogy azt érezd, az életedben vannak olyan területek, ahol nálad van a kontroll!


+1: . Ne nyomasszanak az olyan listák, mit kell tenned ahhoz, hogy túléld ezt az időszakot!

Készíts saját magadnak listát! Vagy ne készíts! Egyszerűen gondold át, mi segít neked abban, hogy megőrizd a lelki egyensúlyod vagy legalábbis ne veszítsd el a józan eszed!


849 megtekintés
bottom of page