top of page

Miben hiszek és hogyan dolgozom?

Rendszerszemléletben dolgozom, ami számomra annyit jelent, hogy arra törekszem, a felém forduló kliens hozott témáját, problémáit, kérdéseit a maga komplexitásában, teljességében lássam, mert meggyőződésem, hogy így tudunk közösen előre jutni.

A komplexitás többek között jelenti azokat a szerepeket, amelyekben a kliens helyt áll, jelenti a környezeti meghatározottságot, a személyes kompetenciákat, és azokat a múltból hozott tapasztalatokat, amelyek meghatározzák a jelenét.

Az általam vezetett üléseken néha keverednek azok a műfajok, amelyekre a szakirodalmak frappáns definíciókat adnak. Inkább arra hangolódom, hogy az adott helyzetben az ügyfelemnek mi lehet az igénye, hogy a beszélgetés során olyan területekre tegyük a fókuszt, ahol valós felismerések és megoldások születhetnek. 
Természetesen, ha a kliens által megfogalmazott célok egyértelmű igényeket közvetítenek, akkor ezt követem a beszélgetések során.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a vezetői szerepben történő elakadások gyökerét néha máshol kell keresni. Ez nem jelent terápiát vagy múltban való merengést, de jelenti azt, hogy az üléseken próbálunk összefüggéseket találni a nehézségek és élettörténeti mozzanatok között.

Ha arról szól a megbízás, akkor a konzultációkon vezetői kompetenciafejlesztéssel, szervezetfejlesztéssel  is foglalkozom. 

Az erőforrás a kliensemnél van, de az inspirációt, elfogadást, empátiát, objektív lényeg-kiemelést tőlem kapja. Így tudunk mi együtt közösen a folyamat során valami fontosat és előre mutatót létrehozni, amely a kliens életében változást, előre mozdulást, felismerést, megkönnyebbülést és még sok más pozitív dolgot hozhat.

Munkám során többek között DISC-tipológiát, MBTI-elméletet, tranzakcióanalízist, sématerápiát és kognitív viselkedésterápiát is használok. Ezen módszerek elméleti hátterét különböző egyesületeknél (Magyar Családterápiás Egyesület, Magyar Tranzakcióanalitikus Egyesület, Magyar Viselkedés-Kognitív és Sématerápiás Egyesület) évekig tanultam és jelenleg is tanulom.

bottom of page