top of page
  • Szerző képecsiszkanoemi

Az ár, amit a változásért meg kell fizetnünk…


Mert ára van minden változásnak, változtatásnak és választásnak…


A változás veszteség is, és a választás egyben lemondás is. Minden változás egyben búcsú attól a helyzettől, amelyben vagyok, vagy attól az embertől, aki mellett jelenleg élek. A választásainkban mindig el kell engednünk valamit.


Ha változtatok, olyan helyzetbe kerülhetek, amelyben korábban még nem voltam, olyan kompetenciáimra lehet szükség, amelyeket még soha sem használtam, olyan ember leszek, akit még nem ismertem magamban. Ugrás a mélybe, amely ugrásban gyakran csak az a tudat ad erőt, hogy meg merem tenni...


A jelen ismerős és kiszámítható, még akkor is, ha már kellemetlen és elviselhetetlen. A jövő viszont kiszámíthatatlan és bizonytalan. A múlt és jövő kötélhintája között repülünk: az egyik trapézt már elengedtük, a másikat még nem értük el. Az ár, amit fizetünk a változásért, az űr elviselése, ami fölött lebegünk. Visszafordulni pedig már nem tudunk.


Az életünk nagy- és kis horderejű választások folyama, sorsdöntő választásaink ritkábban vannak.

A mindennapjainkban hozott kis választások önmagukban jelentéktelennek tűnhetnek, de összességében ezek a kis döntések alakítják ki az életmódunkat, életvitelünket és értékrendünket. Sok kis választásunkból kerekedhet ki a változás is.


Ha nem akarom megfizetni az árat a változásért, akkor olyanokat mondok, hogy „nem tehetem meg”, „nem lehet máshogyan dönteni” vagy "bele vagyok kényszerítve...". A valódi válaszokat valahogy úgy lenne jó megfogalmazni, hogy „ezt nem akarom megtenni…” vagy „ emellett akarok dönteni…”. Világosan kimondani, hogy " ezt az árat nem akarom megfizetni," vagy "ezt felvállalom annak az érdekében, hogy...", mert ebben benne van az én akaratom és a saját döntésem. Nem maszatatolok, hibáztatok és dühöngök.


Az árat mindenért meg kell fizetni: a választás ára az elköszönés, gyászolás, bizonytalanság, a sötét űr fölötti lebegés. A nem-választás ára lehet a további sodródás, gyötrődés, megalkuvás, önvádlás, de az állandóság, kiszámíthatóság és komfortosság is.

Mindegyik lehet számunkra a megfelelő döntés. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, hogy miért, mit adunk fel, és melyek lesznek a választásunk lehetséges következményei: mit vesztünk és mit nyerünk?

Hiszen minden változtatásunkban benne van egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb, nekünk jobban tetsző jövő ígérete, még akkor is, ha még nem értük el az előttünk lebegő trapézt.


Te milyen árat fizetsz azért a helyzetért, amiben most vagy? És milyen árat kellene fizetned azért, ha változtatni szeretnél?



176 megtekintés
bottom of page