top of page
  • Szerző képecsiszkanoemi

Az én kedvelt idézeteim- Popper Péter: Belső utak könyve

"Az élet nem arra való, hogy mindig jól járjunk. Az életbe bele kell férnie kudarcoknak, vereségeknek, újrakezdéseknek."


"Ha nem vállaljuk a döntést, kiengedjük kezünkből az eseményeket, amelyeknek csak passzív elszenvedői leszünk. Ha döntünk, akkor sem tudjuk kiszámítani döntésünk minden következményét-de a döntés vállalásának ténye pszichésen megtart bennünket, erősít, fokozza biztonságunkat."


„Minden út-jó út, ami elvezet valahova.

A hegycsúcsra sokféle út vezet. Vannak meredekebbek és kényelmesebbek. S a táj is különböző, ami a szemedbe tűnik, de azért ugyanazt a hegyet látod különböző oldalról. Találd meg a neked legmegfelelőbb utat. De légy türelmes másokkal is, akik más ösvényt választottak. Se a te utad, se másoké nem az egyedül üdvözítő út. Aki felfelé kapaszkodik, sokszor meghorzsolja magát, időnként elesik. Fel kell állni, ne maradj fekve. Amíg úton vagy, nincs veled semmi baj. A belső halál akkor kezdődik, amikor véglegesen letáboroztál a hegyoldalon."


„Az felnőtt ember, aki el tudja viselni érzelmeinek sokféleségét és ellentmondásait.

Az emberi pszichikumnak is alapvető mozgatóereje az ellentétek egysége és harca. Ennek konkrét megnyilvánulási formája, hogy lelkünkben ellentétes vágyak és igények, ellentétes érzelmek, ösztönök, ellentétes vélekedések élnek együtt. Biztonságot akarunk, de a kaland szabadságát is. Őrizzük megszokott útjainkat, és változtatni is akarunk. Szeretünk valakit, de néha unjuk vagy utáljuk; esetleg másvalakit is szeretünk. Mindezt bűntudat nélkül el kellene vállalni magunkban, és sértődés nélkül el kellene fogadni másoktól. A dolgunk nem az, hogy elhazudjuk, hanem, hogy egyensúlyban tartsuk belső ellentmondásainkat."


"Nem tehetünk eleget mindenki elvárásának, nem szolgálhatjuk ki mindenki igényeit.

Szelektálnunk és választanunk kell az elvárások között. Ennek mértéke saját meggyőződésünk és lelkiismeretünk. Csak a jellemtelen, konformista embernek nincsenek ellenségei.

Nem lehetünk jók mindenki szemében, nem kedvelhet mindenki minket. Ez nem lehet magatartásunk mértéke. Szelektálnunk és választanunk kell az elvárások között. Ennek mértéke saját meggyőződésünk és lelkiismeretünk. Ezért adott esetben tudnunk kell „nem-et” mondanunk."

„Mindenről lemondhatunk, csak életünk fő gyökereit nem vághatjuk át. Keresem életem gyökereit.”

Az életben nem lehetünk meg kompromisszumok nélkül. Alkalmazkodnunk kell másokhoz. De nem szabad olyan kompromisszumokat kötni, amelyet nem tudunk elviselni. Életünk alapjainak sértetlenül kell maradnia. Meg kell ismernünk ezeket az alapokat, a többi nem érdekes."


„Sötétben és hidegben nem lehet élni. Meg kell őriznünk önmagunk és kapcsolataink fényét és melegét.”

„A kapcsolatok fűtőanyaga a törődés. Két ember együttélését legjobban a megszokás, a mindennapok elszürkülése veszélyezteti. Az ok legtöbbször nem is szeretetlenség, hanem csak a kényelmesség és a lustaság. Az ember is-mint a növény-arrafelé fordul, ahonnét fény és melegség sugárzik felé.”


„Három fegyverünk van a szorongások ellen: a kapcsolatok teremtése, a szembenállás és a vállalt magány.

Tudunk jóban lenni a világgal-ez a kapcsolatteremtés képessége.

Tudunk nemet mondani arra, ami ellen erkölcsi érzékünk tiltakozik- ez a szembenállás képessége.

Tudunk egyedül maradni, ha éppen arra van szükség-ez a vállalt magány.

Ha csak egyikre vagy másikra vagyunk képesek, megbillen az egyensúlyunk, egyoldalúvá torzul az életünk. A teljes ember tud örülni és együtt lenni, tud haragudni és javítani, tud szemközt maradni önmagával."

335 megtekintés

Commentaires


bottom of page