Szolgáltatásaim

Kompetencia-fejlesztő tréningek

Az alábbi témakörökben tartok készségfejlesztő és hatékony együttműködési tréningeket egyedül vagy munkatársaimmal:

 

Személyes hatékonyság fejlesztése

Konfliktuskezelés és asszertív kommunikáció

Vezetői készségfejlesztés

Műszakvezetői tréning

Teljesítménymenedzsment

Trénerképzés

Csapatépítés

Vezető utánpótlás képzés

Munka-magánélet tréning

Női önismereti tréning

Mentorképzés

Trénerképzés

Változásmenedzsment

Vezetői coaching

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a legtöbb ember nem készül tudatosan arra, hogy vezető legyen. Nem készül és nem készíti fel őt senki erre a szerepre. Sőt néhányan azt is állítják, hogy vezetőnek születni kell, ez egy adottság, ami vagy van, vagy nincs, felmentve ezzel a vezetők dolgát az önfejlesztés alól.

Ezzel szemben azt gondolom, hogy ehhez a szerephez is "fel lehet nőni", tudatos önreflexió és tanulás segíthet abban, hogy jó vezetővé váljunk. 

Néhány szerencsésebb vezetőnek a munkahelyén van mentora, aki támogat és példát mutat, de tapasztalataim szerint ez az elenyésző kisebbség. Ráadásul, aki egyéni vállalkozását vezeti, ott inkább az egyszemélyes felelősség jellemző, ami rendkívül nagy terhet ró az emberre: a vezetői lét magányos műfaj.

Mit csinál a coach? Enyhíti a magányt, kérdez, mentorál, támogat, önreflexióra bíztat, néha az ördög ügyvédje. Segít más szempontokat láttatni, elhúzza a sűrű erdőben azokat az ágakat, amelyek megakadályozzák a tisztánlátást. 

Minden kliens mást igényel, egy jó coach észreveszi ezeket a különbözőségeket, és azt az eszköztárát veszi elő, amit a leghatékonyabbnak tart.

De ami az eszköztárnál is fontosabb, mert minden kapcsolat, így a coaching alapja is, az a teljes odafordulás a másik ember felé, illetve a maximális elfogadás. Igazán ezek tudnak segíteni.

Team coaching

Gyakran előfordul, hogy nem egyéni klienssel, hanem kis létszámú munkahelyi csoportokkal dolgozom. Ilyenkor nem az egyéni fejlesztésen és elakadásokon, hanem inkább a csoport együttműködésének az összehangolásán, illetve a szervezetfejlesztésen van a hangsúly.

Fontos téma lehet a jelenlegi helyzet meghatározása, majd egy vágyott jövőkép közös felvázolása, amelyet aztán operatív lépések kidolgozása követ.

Vezetőkből álló csoport gyakran foglalkozik a vezetői lét dilemmáival, a felelősség kérdésével, az aktuálisan őket érdeklő vezetői kérdésekkel.

Gyakran felmerül az egymással, a saját vezetővel vagy a társosztállyal folytatott konfliktusok megoldásának az igénye.

Szó esik a csoporton belüli összhangról, a különböző személyiségek összeilléséről vagy össze nem illéséről, amelyek erőforrások hordozója, de konfliktusok táptalaja is.

A team coachingon nem vagy alig használom a tréningeken megszokott gyakorlatokat, és őszintén szólva gyakran kanyarodok el az előzőleg magam számára megfogalmazott forgatókönyvtől: figyelem a csoport igényét, és aszerint irányítom a folyamatot.

Segítő beszélgetés / megoldásfókuszú coaching

Nem hiszem, hogy bárkinek van olyan ismerőse, akinek élete egy egyenesen felfelé ívelő pálya, buktatók, kudarcok, konfliktusok és megtorpanások nélkül.

Természetes, hogy vannak elakadásaink, inkább az a kérdés, hogy mit kezdünk azzal, ha nehéz élethelyzetbe kerülünk. Sokan önállóan megugorják az előttük álló akadályokat, sokan egyedül küzdenek, és néhányan segítséget kérnek. Azért csak néhányan, mert tapasztalataim szerint segítséget kérni még mindig nem megszokott, bár azért már javul a helyzet…

 Ahogy egy kliensem fogalmazta meg: „Megszoktam, hogy mindent egyedül kell megoldanom, ha segítséget is kértem, mindig csak másnak… de teljesen jól működöm így”-mondja sírva.

 

Mert hiedelmeink színes csokrában az egyik virág azt üzeni, hogy „Légy erős! Nem lehetsz gyenge! Aki segítséget kér, az elbukott és életképtelen.” Hallottam már jó pár vezetőt gőgösen nyilatkozni arról, hogy aki nem tudja önállóan ellátni a vezetői feladatát, és coach-ra van szüksége, az vezetőként kudarcra van ítélve. Érdekes, hogy pont ők voltak azok, akik miatt tömegesen mentek el a vállalattól.

A „segítség” szó egyébként ebben az összefüggésben talán nem is a legszerencsésebb kifejezés, mert azt sugallja, hogy van egy okos, rátermett segítő és egy segítségre szoruló ember, aki nem tudja megoldani az életét.  

Mindenki saját életének legfőbb ismerője és legkompetensebb szereplője, és a legtöbb ember végső soron abba az irányba mozdul, ahol a boldogságát véli megtalálni.

Csak néha megtorpanunk, és…

- eljöhet egy időszak, amikor lépni kellene, de nincs erőnk vagy félünk.

- választani kellene, de nem tudjuk, merre felé, és milyen árat fogunk fizetni érte.

- találni kellene egy célt, de azt pont nem látjuk magunk előtt.

- rosszul érezzük magunkat, de fogalmunk sincs, miért.

- elveszítjük szem elől a saját értékeinket, és folyamatosan vívódunk magunkban.

- úgy érezzük, hogy életünk egy taposómalom, és elszürkült körülöttünk és bennünk a világ.

 

Ilyenkor jó ezeket a gondolatokat megosztani, „kitisztázni”, erőforrásokat keresni egy olyan szakemberrel, aki független, objektív és aki felé nagy bizalmunk van.

A baráti beszélgetések is sokat segítenek, de az másfajta módja a lelki „tehermentesítésnek”.

 

Egy mentálhigiénés szakembernek is megvannak a kompetencia határai. Mentálhigiénés és pszichiátriai ismereteim lehetővé teszik, hogy felismerjem azokat a jeleket és állapotokat, amelyek alapján a klienst tovább kell küldenem más szakemberekhez.