top of page
  • Szerző képecsiszkanoemi

A mentális egészség hat pontja -az én szubjektív listám-


1. Legyen barátod!

Amikor rákérdezek a klienseimnél, nehéz időszakjaikban kikre számíthatnak, kikhez fordulhatnak, akkor sokan azt mondják, hogy csak saját magukra. Ha lehetséges barátok után érdeklődöm, akkor gyakran kapok olyan választ, hogy „nekem arra nincs időm”, meg „középiskolában még volt, de már kikoptak…” vagy „én már csalódtam az emberekben”.

Ápoljátok a régi barátságokat és szerezzetek új barátokat! A stressz elleni fontos védőfaktorok egyike az úgynevezett „támogató csoportok” jelenléte, amelyhez hozzátartoznak a barátok.


2. Sportolj!

Azt hiszem, nincs egyetlen kliensem sem, akinek ne javasoltam volna, hogy sportoljon. A sport erőt, önbizalmat és büszkeséget ad. A sportolásba tett energia megtérül és igazságos: amennyi időt és erőfeszítést belefektetsz, annyit kapsz vissza állóképességben, kitartásban és jó kinézetben is. Körülbelül 35 éves korig meg lehet úszni testmozgás nélkül, utána viszont nagyon ajánlott! És csak azért nem írom, hogy kötelező, mert a következő pont címe, az, hogy...


3. Kevesebb kényszert az életedbe!

Hányszor mondják nekem szeretett klienseim, hogy „ez van, ezt kell szeretni”, meg „utálom ezt a helyzetet, de nem tudok, mit tenni”.

Kutatások szerint, az egyik legfontosabb stresszt okozó tényező, amikor az az érzésünk, hogy nem tudjuk kontrollálni a helyzetet, amiben vagyunk: vagyis ki vagyunk téve minket játékszernek tekintő külső erőknek, és nem vagyok urai saját életünknek. Tény, hogy vannak kényszerek és zsákutcák, de az ezekről való gondolkodás, alternatívák és kiutak keresése, valamint a felelős döntések már a tudatos ember cselekedetei.


4. Legyen erőd a változtatáshoz!

Kicsit az előző pont folytatása…

Sok kliensem több erőt és energiát fordít arra, hogy megmagyarázza, mit miért nem lehet megtenni, mintha már régen megtette volna. Akinek évek óta gyomorfekélye van a munkahelye miatt, ne próbálja bemesélni magának, hogy azért nem lép, mert tulajdonképpen „máshol sem jobb, és mindenhol ez van.”

Aki 33 évesen több gyógyszert szed magas vérnyomásra és túlsúlyos, ne fejtegesse órákon át, hogy „ez normális, más is szed gyógyszert”, továbbá miért nincs ideje mozogni és lefogyni, holott még családja sincs.

Ilyenkor szoktam azt mondani, hogy még nem olyan nagy a szenvedésnyomás. Ha majd elég nagy lesz, akkor talán eljön a változtatás ideje. Vagy akkor sem. Ez már mindenkinek a személyes döntése és felelőssége. Csak ne hibáztass és ne magyarázgass!


5. Nevelgesd magadban az olyan érzéseket, mint bizalom és jóindulat! Segíts másokon!

Mert a pozitív érzések melegséggel töltenek el bennünket, és hasonlókat ébresztenek másokban is. A valós és tartós boldogságot valahol ezen a környéken kell keresgélni.


6. Ne hagyjon el a humorod!

Néha lépj ki a helyzetből, és nézd meg magad felülről. Távolodj el, és szemléld meg magad távolról. Nagyon felszabadító tud lenni, amikor nem kell magunkat olyan komolyan venni, és mosolyogni tudunk saját ügyetlenségünkön, kényszerességünkön, dühünkön, sznobságunkon. Ez segít a másik emberrel való kapcsolatunkban is: könnyebben kérünk bocsánatot és bocsátunk meg másoknak.


+1 Néha hallgasd edzés közben Dvořák "Újvilág" szimfóniáját, hogy megérintsen egy olyan transzcendentális élmény, ami talán, ha röpke percekre is, de választ adhat arra, mit is keresünk a világban…

722 megtekintés

Comments


bottom of page